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Disclaimer 
 
NADA believes that the analysis that follows is correct based on guidance to date from the Small Business 
Administration (SBA) and the Department of Treasury (Treasury).  However, as with all of the analyses NADA 
has issued in connection with the CARES Act, additional guidance from the government may be forthcoming.  
Accordingly, this analysis may change over time with new information and developments.  Dealers are advised 
to keep these realities in mind when drawing definitive conclusions.   

 
Furthermore, this analysis does not provide, and is not intended to constitute, legal advice.  All content is for 
general informational purposes only.  As necessary and appropriate, dealers should consult an attorney familiar 
with the federal, state and/or local laws at issue and with dealership operations to obtain specific advice with 
respect to any specific legal matters. 

 
On April 23, 2020, the SBA and Treasury issued a new FAQ 31 regarding the implementation of the 
CARES Act Paycheck Protection Program (PPP) that has injected considerable uncertainty into the loan 
qualification and application process.  SBA and Treasury compounded this ambiguity by issuing a cryptic 
follow-up FAQ 37 on April 28, 2020.  In issuing these FAQs, the government was acting largely in 
response to media stories focused on the fact that some very large, publicly traded businesses were 
apparently eligible (and qualifying) for loans under the PPP.  Here are the questions the government 
presented and the answers it gave in response: 
 
Question 31:  Do businesses owned by large companies with adequate sources of liquidity to 

support the business’s ongoing operations qualify for a PPP loan?  
 

Answer: In addition to reviewing applicable affiliation rules to determine eligibility, all borrowers 
must assess their economic need for a PPP loan under the standard established by the 
CARES Act and the PPP regulations at the time of the loan application. Although the 
CARES Act suspends the ordinary requirement that borrowers must be unable to obtain 
credit elsewhere (as defined in section 3(h) of the Small Business Act), borrowers still 
must certify in good faith that their PPP loan request is necessary. Specifically, before 
submitting a PPP application, all borrowers should review carefully the required 
certification that “[c]urrent economic uncertainty makes this loan request necessary to 
support the ongoing operations of the Applicant.” Borrowers must make this 
certification in good faith, taking into account their current business activity and their 
ability to access other sources of liquidity sufficient to support their ongoing operations 
in a manner that is not significantly detrimental to the business. For example, it is 
unlikely that a public company with substantial market value and access to capital 
markets will be able to make the required certification in good faith, and such a 
company should be prepared to demonstrate to SBA, upon request, the basis for its 
certification. Lenders may rely on a borrower’s certification regarding the necessity of 
the loan request. Any borrower that applied for a PPP loan prior to the issuance of this 
guidance and repays the loan in full by May 7, 2020 will be deemed by SBA to have made 
the required certification in good faith.  

https://www.sba.gov/document/support--faq-lenders-borrowers
https://www.sba.gov/document/support--faq-lenders-borrowers
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. . .  
 
Question 37:  Do businesses owned by private companies with adequate sources of liquidity to support 

the business’s ongoing operations qualify for a PPP loan?  
 
Answer:  See response to FAQ #31. 
 
In reaction to these FAQs, several dealers and their advisors have asked about how the foregoing 
governmental guidance applies to their PPP applications and loans.  Foundationally, it is important to 
keep in mind that the PPP purposefully aims to incentivize a business concern to keep on – or bring back 
to – its payroll employees that it would otherwise let go or furlough.  Thus, whether and to what extent 
a PPP borrower has determined that, in the absence of a PPP loan, it needs to terminate or furlough 
employees to ensure that it can weather the pandemic and be capable of re-employing those people in 
the long run, is highly relevant to any evaluation of the bona fides of the borrower’s certification of 
necessity that is at issue in FAQ 31.   
 
It is also important to note (as FAQ 31 does) that the PPP casts aside the time-honored “no credit 
elsewhere” test traditionally applied to SBA loan applications.  Under that test, SBA loans are 
unavailable to applicants with access to funds from other credit sources.  The PPP, however, expressly 
employs a much looser standard – namely, the requirement that the borrower certify that the “[c]urrent 
economic uncertainty makes this loan request necessary to support [its] ongoing operations.”  The 
absence of the “no credit elsewhere” test generally means that a borrower can qualify for a PPP loan 
even if some form of alternative credit is available to it and thus should inform what a borrower is 
certifying to when it confirms that the current uncertainty makes the loan request necessary to support 
ongoing operations.     
 
The specific language of the question posed by FAQ 31 is also instructive.  In particular, it asks: “Do 
businesses owned by large companies with adequate sources of liquidity to support the business’s 
ongoing operations qualify for a PPP loan?”  (Emphasis added.)  This suggests that SBA and Treasury are 
focused on certain entities with greater access to capital, notably publicly traded companies.  (They are 
also focused on companies owned by private equity firms.  An Interim Final Rule issued on April 24, 2020 
references the necessity certification when discussing the holdings of private equity companies.)  
Importantly, the only example that FAQ 31 gives of a situation where the borrower may not be able to 
make the required certification is that of a large publicly traded company with ready access to capital 
markets.  Specifically, the FAQ states that “it is unlikely that a public company with substantial market 
value and access to capital markets will be able to make the required certification in good faith.” 1  As a 
general matter, both publicly traded companies and private equity firms have access to sources of 
capital that are typically unavailable to traditional dealers.  Privately held dealerships cannot rely on 
public capital markets to sell stocks or bonds or issue commercial paper.  Instead, the average 
dealership typically relies on individual loans from banks or captive finance companies to obtain the 
working capital that is essential to operate a franchised dealership.  Moreover, virtually all of these loans 
are collateralized and contain cross-default clauses that exacerbate financial stress within a dealership 
during a severe, unexpected downturn in revenue. 

 
1 This focus on size was reiterated in an April 28 SBA/Treasury press release stating that PPP loans over $2 million 
will be subject to special scrutiny.  A $2 million loan translates into an annual payroll of a little less than $10 million 
and data provided to NADA suggests that the payroll of a typical dealer is about half that amount.   

https://www.federalregister.gov/documents/2020/04/28/2020-09098/business-loan-program-temporary-changes-paycheck-protection-program-requirements-promissory-notes
https://protect-us.mimecast.com/s/CH3NC68z3EsoyG9VhpA3wL?domain=sba.gov
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To be sure, the issuance of FAQ 37 casts some doubt on whether the focus of SBA and Treasury in this 
context is limited to the large companies with special access to capital discussed in FAQ 31.  FAQ 37 can 
be read in two ways: 
 

• Its reference to FAQ 31 can be read to expand FAQ 31’s reach to include smaller private 
companies. 
 

• At the same time, that reference can also be read to inform the reader that the exclusion of 
smaller and private companies from FAQ 31 was intentional and consequential. 

 
Unfortunately, it is not clear which of these interpretations was intended.  NADA has requested 
clarification.       
 
Finally, FAQ 31 indicates that, in making the required certification, borrowers should take into account 
both “their current business activity and their ability to access other sources of liquidity sufficient to 
support their ongoing operations in a manner that is not significantly detrimental to the business.”  
(Emphasis added.)  This suggests that a PPP applicant need not access otherwise available capital if 
doing so would be detrimental to the business.  Whether this is the same thing as making a prudent 
business judgment to terminate or furlough employees rather than drain a business’s cash and capital 
reserves or lines of credit is an open question, but there certainly is an argument that it is.   
 
The foregoing analysis attempts to highlight some of the questions that FAQ 31 presents and to provide 
some ways of thinking about those questions.2  However, without further guidance on this matter, there 
are no generally-applicable, clear-cut answers to these questions.  For example, among the questions 
that remain unanswered include (1) whether the required “necessity” certification was made in good 
faith is measured at the time the PPP loan application was made, (2) whether in order for a loan to be 
“necessary to support ongoing operations” a business concern would need to be facing permanent 
closure and liquidation in the absence of a PPP loan, and (3) what types of liquidity sources – sources 
with which the borrower currently has an existing relationship? sources that have previously committed 
to fund the borrower? new sources that are not currently committed to fund the borrower and whose 
willingness to do so is untested or unknown? – need to be considered in determining whether the 
business concern has “adequate sources of liquidity to support the business’s ongoing operations.”  
NADA is seeking guidance from SBA on these questions as well as others.  
 
Ultimately, whether the required PPP loan application certification can be (or was) made in good faith 
by a particular dealer requires an individual decision informed by that dealer’s individual 
circumstances.  This was true before FAQ 31 came out, and it remains true today.  As always, dealers are 
encouraged to consider these individual questions with the assistance of their legal and other 
professional advisors.   
 
Finally, for a dealer-applicant who previously had made the certification regarding the necessity of a PPP 
loan but has since changed its mind, FAQ 31 indicates that disbursed PPP loan funds may be repaid by 
May 7, 2020 without consequence.  

 
2 The analysis found here, while not specific to franchised dealers, may also provide valuable insights on the 
subject matter of this memo.  

https://www.hklaw.com/en/insights/publications/2020/04/key-factors-for-companies-to-consider-when-certifying-their-ppp-need

